30 December 2010

kau tahu....

aku duduk di bangku, aku tatap tanganku....kugerakkan jari jemariku....ku teliti garis2 halus di tanganku, sambil jariku ku gerakkan...

          angin bertiup sepoi2 bahasa, terasa kenyamanan dan kesegaran menyusup ke dalam rongga....aman,tenang dan berseni.....aku mendongak ke langit, sinaran matahari itu sungguh menyilaukan fana mataku melihat....lalu jariku yang ku gerakkan tadi,ku angkat ke langit,meneduh mukaku dari pancaran sang suria....membiaskan silau, supaya mataku tidak terkebil2 menahan silau mentari....

jariku bergerak2 lagi, aku tahu....bahawa Kau tahu...



berdialog dengan alam
-alfiesyahril-

bermula satu era baru

safee sali, sori beb,aku kutuk ko kat stadium hari tu,heheh!

terasa lagi hangatnya bahang di gelora bung karno,yang menyaksikan 11 anak muda negara bertungkus lumus
dalam mempertahankan maruah tanah tumpah darah di persada asia tenggara. kejayaan menjulang piala tiger adalah kesinambungan sokongan tidak berbelah bahagi rakyat malaysia terhadap bolasepak malaysia yang semakin menunjukkan percambahan semula untuk mendaki tangga2 kegemilangan yang pernah dikecap seketika dahulu.... aku tidak mahu mangulas mengenai bola sepak, kerana sedia maklum aku tidak menggemarinya, kerana setiap kali mereka menonton siaran liga inggeris,aku hanya mencebikkan muka,atau melakukan perkara lain yang ....mungkin aku pun tak tahu, tapi mengenai bolasepak malaysia, kelainannya itu amat pasti

     bolasepak malaysia, apabila bercakap pasal liga tempatan,ianya bukan mengenai skil atau taktikal,atau sberapa banyak gol yang mungkin disumbat, tapi nilai estetikanya itu yang perlu diperhalusi....setelah beberapa kali turun naik stadium,aku pun mula merasai apa yang fanatik2 ini rasakan...

    sahabat aku betul2 menunjukkan aku apa itu bolasepak tempatan itu sendiri....ianya betul2 dekat dengan jiwa kita,yang mana kita sendiri tidak menyedarinya...tiak hairan sahabat aku ini sanggup ke stadium,walaupun dalam apa jua keadaan, walaupun terpaksa membayar tiket dan berasak masuk,namun kepuasan....ya,kepuasan itu yang tidak ternilai harganya.... apabila stadium bergema dengan gegak gempita pekikan dan lolongan manusia,itu yang dirasakan dekat dengan hati kita.....

........kini, malaysia sudah membuktikan mereka ke satu tahap yang lain pula,setelah sukan sea dimenangi pada tahun lepas,kini piala tiger pula menjadi habuan harimau malaya yang semakin mengganas.... namun itu tidak penting padaku,walau seberapa banyak piala pun yang dimenangi, kerana yang penting adalah malaysia,kerana ia adalah tanah tumpah darahku.....


ini bukan satu pengakhiran,tapi permulaan untuk langkah yang lebih jauh lagi

* midin,terima kasih memperkenalkan bolasepak malaysia kepada aku




EPL my ass
-alfiesyahril-

25 December 2010

sponsor dah datang....

"hey, i got two free ticket!" kata francis ford coppola....
"pejadahnye",  getus hati tuan tulis, tiket free buat apa, kalau diajaknya tuan tulis pergi ronggeng di hulu kampung lagi syok, memandangkan tuan tulis asyik termenung, habis khabar berita di sekeliling pun tak dipeduli,

"hey! i'm talking to you",
"yelah, aku dengar ni, tiket nak buat apa? saman ekor ke? ", seloroh tuan tulis yang tak berapa kelakar ,

"ronggeng at our kampung,do you want to join? "
" biar betul? " tuan tulis tanya lagi,
"no, i'm only joking, hahaha! ", gelak francis ford coppola " this is tickets for the final match, i got it for free!",

hmmmm, memang bengang jugak tuan tulis, tapi tuan tulis melayan je francis ford coppola,sebab sekurang2nya, terhibur jugak di kala melankolik tuan tulis keseorangan...

tuan tulis tiba2 teringat akan puteri kayangan yang dah pulang ke kayangan.... tuan tulis pun sambung termenung...

23 December 2010

puteri kayangan, kiah ketot , anna kournikova....kaitan antara mereka

hari tu, puteri kayangan turun dari kayangan, jumpe dgn tuan tulis, g makan2 , dan lepas tu puteri kayangan nak pinjamkan rm30 dgn tuan tulis......tuan tulis tolak  ,katenye tak rugged pinjam duit dgn perempuan....kadang2 bangang jugak tuan tulis, tak semestinya kene rugged baru boleh pinjam dgn pompuan kan,kalau dah sengkek tu, ambik je la dulu....kendian hari ada duit,bayar la balik kan.... ni pun nasib baik franis ford coppola tak tahu tuan tulis tengah sengkek ni.....tuan tulis kuat sangat berahsia... dia tak suka kongsi masalah...memang tu perangai tuan tulis.....

tuan tulis dengar kiah ketot dah sambung kontrak, tuan tulis tumpang gembira....tapi lama2 tuan tulis terpikir balik masalah, "aisehmen, aku punye kontrak tak sambung pulak," getus dalam hati tuan tulis....tapi yang jadi persoalan,nape tuan tulis tak g sambung kontrak,padahal boleh je nak sambung lagi....tu yang peliknye pasal tuan tulis....tuan tulis pun ape lagi,bercadang nak follow anna kournikova tour rusia pilak, sebab anna kournikova pun dah takde pape komitmen dengan kerjaya....makan jeruk kat rusia? pejadahnye....

tiba2 puteri kayangan tegur tuan tulis "kenapa dengan tuan hamba?" ...pergh! jauh betul tuan tulis menerawang.....heheheh!

tuan tulis, kenapa francis ford coppola?

tuan tulis termanggu sendirian, mengenangkan nasib....kontrak kerja sudah habis, melanguk di rumah,memang tiada apa yang dibuatnya.....kehulu,kehilir...mengenangkan apa yang patut dilakukan.....francis ford coppola pun tanyelah dgn tuan tulis...."what's wrong with you?" .....tuan tulis tak cakap apa2 pun...tuan tulis diam....berat sungguh masalah tuan tulis....francis ford coppola ajak g stadium, tgk bola katenye, tuan tulis boleh cakap insyaallah je lah.... memikirkan masalah dia lagi.

tuan tulis pun mengeluh panjang....hmmmm

09 December 2010

sebatang pena untuk sang penyair

 .....mata pena tumpul kembali, sang penyair mulai kaget,


....dulu karyanya diperhalusi, dulu karyanya diamati, dulu karyanya disanjungi, dulu...itu semua dulu!

lantas dicari pena baharu untuk membuahkan hasil karyanya yang ingin diagungkan kembali,namun bisa penanya itu tidak setajam dahulu...penanya sudah hilang taring,penanya hanya menjadi pena gelandangan yang tidak dihiraukan lagi, apakah pasti apa akan dilalui.....

sang penyair menulis kembali,berharap karyanya ini masih berisi...kerana kini, jatidiri tidak mempunyai erti lagi, kerana segala komersialisasi yang menjadi ganti

sang penyair menulis kembali...



sang penyair
-alfiesyahril-

25 November 2010

takziah kepada izwan nordin atas pemergian ayahandanya yang tercinta...semoga rohnya akan ditempatkan dikalangan orang yang beriman...amin

15 November 2010

abah...

aku amik ni daripada blog adik aku , kentanggorengspicy.blogspot.com

aku rasa aku nak kongsi ni dengan anda semua

.....................................................





bila abah datang..

ummmmmmm.............
huk huk huk.. :( :( :(

[dalam nada sebak aku menulis..]

aku berikan semua..agar kau gembira sentiasa..ringtone aku skandal berkumandang..aku mencapai handphone aku.tertera beloved Abah.cepat2 aku angkat.

abah:hello
aku: hello..abah!!
abah: tengah buat apa?
aku:baru lepas sembahyang..
abah:dah makan?
aku:belum..
abah:mai la turun.makan sekali ngan abah.abah belanja.abah tunggu depan pagar.
aku:oke..

aku bergegas turun..abah datang..tak dapat bayangkan betapa excitednya aku.tuhan je yang tahu.abah tunggu aku kat lua pagar uitm.dengan berbaju panjang paras lutut,berseluar skinny aku melangkah menghampiri abahku yang sedang menanti aku dari tadi.abahku menyambut aku dengan senyuman yang penuh bermakna.senyuman seorang bapa setelah berbulan lamanya tidak bertemu anak kesayangannya.abahku menghulurkan tangannya.aku menyambut dan mencium dengan penuh kegembiraan.saat yang aku nanti2 kan akhirnya Allah makbulkan.Ya Allah!! besarnya rahmat yang telah Kau kurnia kepada hamba-Mu ini.aku sangat bersyukur dengan pertemuan ini.Syukur alhamdulillah....

abah:nak makan kat mana?mimi pilih..
aku:kat tomyam sid.kat situ sedap.kuey tiaw goreng dia sedap.(favret food abah aku)huhu
abah:emm..bole jugak.
aku:jom!

kat tomyam sid....

akak kedai:makan apa?
abah:mimi order.
aku:kuey tiaw goreng satu.abah nak makan apa?
abah:apa yang best kat sini?
aku:semua best rasanya.try la kuey tiaw bah.sedaaaaap...
abah:boleh la.kuey tiaw satu.
akak kedai:minum?
aku:milo ais satu.abah?
abah:teh 'o' kurang manis.

aku dah abah berborak sakan..akulah.non-stop bercakap.abah pon.macam2 cerita kitorang kongsi.abah call mak.mak angkat.mula2 cakap dengan abah then mak nak cakap dengan aku pulak.ummm...rindu sangat2 kat mak!nak pelok mak..nak jumpa emen,anis,eyna,idi....hurmmm :( then mak cakap pulak dengan abah.mesti mak rindu kan dengan abah.abah baru je balik dari terengganu semalam.then pagi tadi mai pulak kuantan ada mesyuarat.busy abah.tulah kerja nya.tapi aku faham..dalam kesibukan kerja dia tu,dia tak pernah lupa untuk jenguk anak2 dia sekitar M'sia nie..tu yang istimewanya ayah aku.anak2 tak pernah menjadi bebanan kepadanya langsung.sayang abah!! ummm :(

makanan dah sampai tapi perbualan tetap berjalan.tengah makan pun boleh rancak berbual.abah aku komen about kuey tiaw dia yang tak ada kerang.kata abah,ada kerang baru special.emm..betul3!! aku setuju! huhu.kitorang teruskn conversation.mula2 pasal cara study aku kat uitm.okay ke tak..then pasal mesyuarat abah aku kat sini..then pasal along aku yang dah kerja sementara kat tempat dia belajar..kat upm serdang.apa yang membuatkan aku solute kat my eldest brother aku tu adalah, bukan sebab dia yang nak kerja sementara kat upm tapi lecturer kat sana yang panggil dia untuk kerja dengan diorang.how proud am i of him.abah aku lagi2 berbangganya.bukan senang dapat peluang dipanggil lecturer and then kerja sekali dengan diorang.tapi abang aku dapat.yang tak boleh blah nye.dia sorang je yang dapat compared to kengkawan dia yang lain.umm..now,memang idola aku my DAD and my BRO.tu lah yang abah aku story.umm..abah aku hope sangat aku jadi lawyer.even aku agak tak berminat dengan lawyer aku akan cuba untuk tidak menghampakan ayah aku.i'll do my best Abah!!aminn..

makan dah abis.minum pun dah selesai.time tu say "sayonara"lepas bayar,aku and abah menuju ke toyota APV milik abah aku sendiri.yelah milik sape lagi ..dalam perjalanan aku sempat mengusik abah aku.

aku:so..mane sedap?kuey tiaw kuantan kew..kL(kuala lumpur)?
abah:aishh..sedap kL lagi..
aku:yekeww??
abah:iye..kuantan ni sedap la jugak..boleh tahan..abah boleh kasi lulus je..
aku:lulus je??
abah:iye la.

urmmmm...satu perpisahan yang bukan atas kemahuan aku.abah aku menhulurkan tangan...

abah:abah nak pegi dah.mesyuarat dah nak mula.

(aku mencium tangan abahku dengan erat sekali!then aku cium pipi kanan..cium pipi kiri..cium pipi kanan kembali.aku peluk abahku!tanpa mempedulikan abang burger kat belakang yang dari tadi sibuk melayan tempahan pelanggan.malu bukan satu perasaan yang tersemat dalam diri aku tatkala bersama keluarga aku.)

abah:oke!abah pegi dulu.
aku:emm..(dalam hati..sebak..tuhan je yang tahu..)
abah:belajar rajin2.

dua keping not berwarna hijau abah aku hulurkan walaupun aku enggan menerimanya.namun abahku memaksa aku mengambilnya.aku dah lama tak mahu menyusahkan abah aku.tapi abah aku tetap nak bagi jugak.kata abah,"kalau mak kamu takde nye nak bagi nie..."abah aku membuatkan aku terimbas kembali peristiwa lama time aku form5 tu.aku dah lupakan.bia jelah.aku dah ok dengan mak.peristiwa lama jangan diungkitkan lagi.aku sekadar tersenyum membalas penjelasan abahku tu.

aku:abah jalan elok2!
abah:emm
aku:jangan lupa makan ubat tu nanti..
abah:hah!nasib baik tak lupa.ada nie.nanti abah makan.
aku:jangan lupa taw!huhu
abah:ye.oke!

toyota APV WPN 8786 meluncur pergi sambil hon dibunyikan tanda selamat tinggal abah aku kepada aku.aku hanya mampu melambaikan tangan.tersenyum puas walhal dalam hati,penuh dengan berjuta kesedihan.abahku hilang dalam pandangan.aku melangkah longlai terus menuju ke rumah di tingkat 3.air mata bercucuran jatuh.sampai di pintu rumah semua memandang pelik ke arah aku.gadis homesick sedang berdiri sambil air mata bergenang laju membasahi pipi aku.aku terus menuju ke arah wawa dan menangis di sisi dia.ibarat kucing kehilangan anak.aku tak dapat terima ketiadaan abah aku di depan mata.waktu yang diberikan oleh Allah kepada aku sangat singkat.namun aku redha.air mata terus mencurah-curah hingga sekarang..menulis dalam kesedihan.tak ada sape dapat memahami aku buat masa sekarang.wawa setia di sisi aku.dia menasihati aku supaya mesej ayahku dan katakan bahawa aku sayang kat dia.

mesej:
abah,mimi sayang sangat kat abah.mimi nangis lepas abah pegi tadi.

replied:
ok...tabahkan hati...

wawa sediakan aku susu supaya reda sikit.emm maybe.tapi aku tak mampu untuk berhenti menangis...

............................................

ayah ku..walaupun lebih banyak diam daripada berbicara, namun segala-galanya adalah untuk anak2 yang tersayang.



-alfiesyahril-

14 November 2010

“ Abah, nanti tanah kat kampung tu aiman jaga ye nanti “ ,

Terngiang2 lagi di telingaku bait perkataan yang terpacul dari mulut ayahku semalam,semasa kami dalam perjalanan ke Melaka untuk mengambil barang2 adik aku di Utem Melaka… semasa ayah aku menceritakan perihal itu kepadaku, aku menyedari mata ayahku berkaca,dan setitis air meluncur jatuh,tidak dapat dihela lagi… aku tahu, dalam maksud ayat itu..aku faham benar apa yang dimaksudkan…

……………………………………………………………………………

Aiman, adalah adikku yang ke tujuh daripada 8 adik beradik termasuk aku, seorang yang periang,memang tak lepas dari gelagat yang happy-go-lucky. Setiap kali pulang ke rumah, apabila cuti semester ataupun kelepasan am yang lain,masa aku lebih banyak ku habiskan dengan adik-adikku, terutamanya aiman dan anis, 2 adikku yang paling muda, masa aku dengan kawan2 sekampung bagaikan ku tidak hiraukan sangat,kerana bagi aku, keluargaku adalah segalanya bagi aku… bila berada bersama mereka, kegembiraan tidak dapat ku gambarkan,lihat sajalah entri aku membakar lemang tempoh hari,begitulah aku dan keluargaku, duniaku….

Aiman ini istimewa, namanya bermula dengan Muhammad, sementelahan adik beradikku yang lain bermula pangkal namanya dengan abjad A… namanya juga diberikan oleh imam qariah kampung aku.

“Mad (ayahku), bia sorang anak kamu ni namenye ada Muhammad, sempena nama rasul kita “ ,…mungkin disebabkan berkat nama yang diberikan imam itu,aiman antara adikku yang rajin ke surau,walau tidak disuruh…kadang2,dia diberi kepercayaan oleh bilal untuk melaungkan azan. Aku bangga dengannya.

Aiman ini juga antara adik-adikku yang aktif,sepanjang sekolah rendah,pencapaian ko-kurikulumnya adalah yang terbaik,mewakili lumba lari, lompat tinggi ke peringkat negeri,dan dia juga salah seorang yang pernah ke puncak kinabalu, sesuatu yang belum atau tidak pernah aku terfikir untuk melakukannya. 

Aku dan aiman memang akrab sejak aku menjejakkan kaki ke menara gading. Mungkin disebabkan jauh berada di perantauan, aku mula mengenali apa ertinya semangat kekeluargaan,dan peluang pulang ke kampung sentiasa aku nantikan… pabila aku tiba di rumahku, aku akan mengajak aiman menemanku ke Bandar lipis, kadang2 kami ke bukit di flat,untuk melihat panorama pingir lipis,dan dia sentiasa mengikut aku sambil2 ditemani oleh anis…

Tapi itu semua adalah apa yang berlaku sekarang....


Kamu tidak mengenali siapa aku sebelum aku ke menara gading, kamu belum kenal alfiesyahril ini bagaimana sebelum itu, kamu mungkin tidak akan menyangka bahawa aku pernah menjadi sebegitu jika kamu kenal siapa aku…

Aku panas baran, sangat baran….Aiman dulu merupakan tempat aku melepaskan marah,disamping adikku yang lain, namun tempias yang paling sipi adalah aiman,kerana faktor usia aiman yang masih kecil dan kudrat aku yang telah merangkak remaja… aiman pernah disepak,ditumbuk,.. ditampar usah dibilang lagi banyaknya, aku sangat kejam dengannya dahulu, aku sangat kejam! Aku ingat dahulu bagaimana aku melempar aiman keluar rumah seperti aku membaling sampah ke bawah bukit, sehingga begitu sekali teruknya aku…aku cuba untuk melupakan yang lain,kerana aku tidak sanggup untuk mengingati dosa-dosa aku kepada insan yang aku sayangi… setiap kali aku berlaku begitu kepada adik-adikku, mereka tidak pernah menyimpan dendam kepadaku, esoknya,aiman masih datang kepadaku,meminta aku menolongnya dalam kerja rumah, kadang2 mengajakku menemannya bermain…tiap kali dia muncul didepanku,tidak pernah aku lihat sinar dendam dimatanya, tidak pernah….

Aku memang naïf ketika itu,sehingga kini penyesalan itu akan aku tetap bawa ke mati…aku sangat berdosa padanya…

Aiman seorang yang kurang cerdas di dalam kelas,berbeza dengan adikku yang lain, aiman memang sedikit sukar untuk memahami pelajaran, pernah satu ketika aku memarahinya dengan teruk kerana di masih gagal membahagi nombor bulat dengan betul walhal dia sudah berada di darjah 6… namun aiman tetap mencuba untuk menyiapkan tugasan itu walaupun aku memarahinya berkali2 untuk membuatkannya faham, sehingga satu ketika,ayahku memanggilku,

“abelong, bukan mcm tu nak mengajar aiman,kamu jangan anggap aiman tu mcm kamu mase kamu kecil dulu, aiman tu kene ajar pelahan2, bagi dia paham sikit2,jangan paksa dia sangat. “

Aku terdiam, kenapa adikku menjadi kurang cerdas? Mindaku ligat menerawang ke masa lalu… adakah aku penyebabnya? Adakah aku puncanya? Segala kekasaran yang pernah aku lakukan terhadap aiman semasa kecilnya terngiang di benakku… Ya Allah! Apa aku dah buat pada adikku……ya allah, aku berdosa kepada aiman…

Aku mula menyedarinya,namun tiada sesiapa menyalahkanku, tiada sesiapa pun, namun hati aku kuat mengatakan akulah puncanya…

………………………………………………………………………………………………..

Aku lihat ayahku menahan airmatanya daripada gugur ke bumi lagi, aku memandang ke luar tingkap,aku memandang jauh menembus segala halangan di depan mataku…
“aiman sedar yang dia kurang cerdas,sebab tu dia cakap dengan abah,kalau tanah di kampung tu nak diusahakan,di nak jaga ,jadi pengawal “. Ayahku masih cuba berseloroh,namun gurauan itu nampak tidak berapa menjadi, aku tahu,jauh di sudut hati ayahku, betapa dia mengagumi adikku itu,kerana kekurangannya itu,dia sedar apa yang termampu dilakukan,dan dia redha dengan ketetapan itu, walupun baru berusia 14 tahun,namun fikiran adikku itu jauh meninggalkan aku yang sudah menerima segulung ijazah….aku memandang ke luar tingkap kembali, dan tanpa aku sedari, air mata aku juga mengalir….


-alfiesyahril-

10 November 2010

secebis cerita tentang sejarah

aku terbaca naskah akhbar hari ini,dalam ruangan cuit,utusan malaysia,mengenai tajuk ini yang membicarakan 'ketakutan ' sesetengah ahli politik membicarakan mengenai tarikh 13 mei 1969. mungkin perkara ini adalah sesuatu yang sulit untuk dibicarakan secara terang-terangan,namun realitinya,kita mesti akur kerana hal ini telah termaktub dalam kamus sejarah negara tercinta kita,Malaysia,dan kita seharusnya menghayati dan mengambil ikhtibar akan tragedi tersebut.

aku tertarik dengan artikel tersebut kerana bukan disebabkan peristiwa yang terjadi,namun atas implikasi yang dikupas oleh penulis tersebut ada kebenarannya... aku megambil satu contoh, disebabkan oleh tragedi tersebut,timbul kesedaran kepada bangsa melayu bahawa pentingnya pelajaran,dan tertubuhnya DEB untuk mengatasi jurang antara kaum yang sangat ketara pada masa itu. satu pernyataan yang membuatkan aku terfikir sejenak,bahawa sesetengah tragedi yang terjadi,akan menimbulkan kesedaran walaupun sedikit,namun masih memberikan impak.

bayangkan jika tiada tragedi tersebut,mungkin bangsa melayu akan masih menjadi petani, kuli, drebar, dan sebagainya, dan kita masih lagi bercucuk tanam di kampung dan hanya memasang angan2 seperti mat jenin. mungkin sesetengah pihak akan memnganggap aku racist apabila membicarakan soal ini, tapi fikir dari segi intelek,bukan dari perspektif mentaliti kelas 3. angan2 hanya terdapat dalam filem2 melayu yang masih merapu tanpa hala tuju, dan melatah apabila filem yang dibuat tidak menang anugerah, dengki apabila saudara sendiri membuat sesuatu pembaharuan...tapi apabila diri sendiri yang menang, semua sunyi kembali....yang untung siapa? siapa? hanya sebagai satu contoh...

tuntas daripada artikel tersebut, aku dapat simpulkan yang melayu ini akan sentiasa alpa, dan mereka akan mula tersedar apabila segala-galanya sudah binasa...melayu itu amok, dan melayu itu membabi buta,melayu itu tinggi budi bahasa,dan melayu juga dengki mencerca....ambil iktibar daripada tragedi tersebut,dan kita bina bangsa 1 Malaysia yang disarankan oleh yang berhormat PM kita...aku ingin kita semua rakyat malaysia sentiasa bersatu padu,tanpa lupa kepada nilai dan pengajaran daripada sejarah kita... aku sekadar menasihatkan diri sendiri,kerana aku ini melayu...dan aku sayangkan bangsaku


mencapai impian,menatang bangsa
-alfiesyahril-

31 October 2010

aku malas nak tulis pasal padang jawa, tapi aku nak tulis pasal ni


"pokok yang dapat dibiakkan dengan keratan batang adalah ubi kayu"


abstrak bukan?

24 October 2010

week end!

gua baru je sampai dari padang jawa ni... gua ride CBT gua ,memang penat betul wooo.... dah la dekat sejam gua ride, lepas tu hujan rintik2 pulak tu, memang trill wooo...

ape? entry pasal gua lepak padang jawa? esok2 gua tulis brader, gua penat pun tak hilang lagi ni,heheh! ...ok lah beb, gua nak g mandi jap,lepas tu sembahyang, lepas tu gua nak rehat2 tgk cerita james bond dulu, ok kawan2, assalamualaikum...

Cibai Bagai Tuannya
-alfiesyahril-

22 October 2010

dinihari di kota langit,kuala lumpur

nama itu menyimpan seribu satu makna..... bukan sesuatu yang klise



sesekali apabila terasa diri terperosok di dalam rutin yang seringkali membelenggu minda, aku gagahkan diri aku jugak untuk mengekspresi diri aku,keluar dari lembah yang membeku kepala aku.... aku mulakan langkah,dengan lafaz bismillah aku start enjin moto aku ke danau, berjumpa dengan rakan2 aku di maple a-malik...kemudian mereka ajak aku pergi karaoke...macam biaselah, nyanyi lagu merepek, sinkong dan keju pun termasuk dalam senarai....hanya untuk mengisi masa...

kemudian si kong ni mengeluarkan idea " jom g jalan pasar"

"pejadah tempat tu weh?"

"ha! tu yang ko tak tau tu"

kong siap bagi hint lagi yang tak tahan tu .." manusia ni dikurniakan akal dgn nafsu kan fer? ", "kalau time ko g keje,ko mesti gunakan akal ko kan? ha! kalo g jalan pasar,ko guna yang lagi satu tu???"

pergh! hint memang menarik minat eksplorasi yang ada dalam diri aku ni, tanpa melengahkan masa,kami menuju ke jalan pasar dengan menaiki kereta azim...perjalanan tak jauh pun, kat area pudu,depan sikit bukit binatang, eh! silap,bukit bintang.....kawasan tu area kedai makan cina, n apabila kita orang enter itu kawasan, terdapat sekumpulan manusia,terutamanya lelaki sedang melakukan transaksi,ataupun bargaining di situ, dan sekumpulan lagi adalah minah2 asli china yang sepatah haram bahasa melayu pun tak reti, kalo cakap english yang diorg tau sebut " no money, no kongkek" hahaha! aku mula terasa tidak selesa berada di situ, jadi selepas melalui lorong terebut, aku menggesa kong supaya beredar dan pergi ke kawasan lain...

kemudian kami menerobos ruang2 gelap di bukit bintang, dan di sana kelihatan wajah2 yang 'seakan-akan' wanita pula...hahaha! bersepah bersidai merata-rata, menjalankan bisnes persundalan di situ....kong benar2 membawa aku meneroka apa yang dikatakan sebagai sisi gelap kota metropolis ini...sambil kami meninjau sekeliling, diselangi gelak tawa mengisi kekosongan sepanjang perjalanan...kemudian kami berhenti di pekeliling, sambil minum2 ...setelah itu kami pun pulang ke danau,dan aku bertolak pulang ke rumah setelah fajar hampir menyingsing...

apa yang aku dapat, aku simpan sebagai satu pengalaman dalam diri aku...berada di persekitaran universiti membuatkan aku tidak berwaspada,bahawa dunia luar bukan menjanjikan keindahan semata-mata, banyak nesta dan dusta yang memenuhi segenap ruang,dan hanya yang tabah dan berpegang teguh pada iman masing2 yang mampu untuk mengelak dan memikirkan pro serta kontra sesuatu yang dinamakan kehidupan...nampaknya, aku masih perlu mempersiapkan diri aku dahulu
...


cosa nostra
-alfiesyahril

21 October 2010

gelisah....

aku nyalakan sebatang rokok marlboro yang aku baru beli daripada sahabatku, yang mana tertera ianya rokok seludup, namun persetankan itu semua.... asap ku sedut dalam2 ke dalam rongga pernafasanku...kemudian ku hembus laju2 , memenuhi ruang sekeliling, dan sesekali terdengar batuk kecil rakan di sebelah katilku yang menghidap lelah.... lantas ,ku  henyak kepala ku ke atas bantal, dan minda aku menerawang kembali ke ruang kosong yang setulusnya kosong....

aku sedut kembali asap yang berperisa nikotin, ke seluruh urat sarafku, tanpa memikirkan akibat daripada perbuatanku...kemudian aku terpandang ke dinding,terlihat wajah yang tertera di poster,wajah penyokong selangor dan penyokong singapura di atas 'bunting' yang sempat ku ambil di stadium tempoh hari....  asap ku hembus kembali dari ronggaku...

gelisah... aku memikirkan apa yang tidak lengkap, apa yang hilang....api membakar sehingga ke puntung...ku buang sisa-sisaa tembakau ke dalam asbak yang tersedia di tepiku...ah! aku terpandang ke sehelai kain yang tersidai elok di sebelahku...ku capai,dan timbul bibit2 senyuman di wajahku....akhirnya aku telah menemui punca kegelisahanku.....

...aku belum mandi lagi rupanya....aku capai kain bernama tuala itu, dan bergegas ke bilik air....


hahahaha!

20 October 2010

sehening sebuah pagi

kadang-kadang, apabila aku bersendirian, aku mula memikirkan sesuatu yang tak perlu aku tafsirkan... apabila aku berada di suatu kawasan yang mempunyai nilai 'soul' yang tersendiri,aku mudah untuk melakarkan lukisan di mindaku,tanpa diketahui apakah maksud dan pengertian yang ingin dijelaskan... kadangkala, apabila perasaan itu muncul dengan sendirinya, aku seperti hilang punca, hilang arah dan menggapai meminta pertolongan yang tak terluah dari mulutku sendiri....

pabila aku termanggu sendirian, pelbagai persoalan bermain di benakku, dan adakah aku perlu untuk mencari penyelesaian kepada permasalahan itu?  aku sendiri tidak pasti....

'siapakah aku sebenarnya....."  kerap kali terngiang di telingaku,bagai bersahut-sahutan , seperti sayup2 kedengaran walaupun tidak aku endahkan.... semakin dalam dan semakin menjurus ke dalam lubuk jiwa aku...

"dimanakah jiwa aku....."  ah! aku sudah tidak berupaya untuk mencari jiwa aku sendiri, bagai sudah hilang sebahagian dari apa yang aku kenal diri aku sebagai aku.... aku masih memerhati sekeliling, ciap miap burung di persekitaran, serta perilaku manusia yang meneruskan kerja seharian mereka, menggamit aku seketika untuk lari dari norma pergolakan jiwa aku sendiri...aku mempunyai jiwa,tapi adakah aku faham apa itu yang dikatakan jiwa?....

aku dongak kepalaku ke langit, sinar suria menyimbah ke mukaku....bahang tidak terasa teriknya, sepertimana bergolaknya jiwa aku ini.....

aku mula berlalu pergi.... meninggalkan monolog itu bersendiri... hatiku bergetus " aku ini rupanya melankolik "


halatuju tak ditentu
-alfiesyahril-

17 October 2010

sua SUWEY ke morning

hari ni terasa aku punye suwey.... aku ke stadium tgk bole pun, tak sampai half time aku dah keluar...pasal selangor kene tibai dengan singapura 6-0.....pahang pulak kalah aggregat dengan johor fc....

lepak rumah midin,main kad...sume game aku kalah...kalo main duit ni...alamat tinggal spender la aku...itu pun kalo aku ade spender....nak buat mcm mane...nasib badan

ni lepas ni tak tau la ape pulak jadi, ntah2 blog aku kene hack ke....nak tunjukkan yang suwey aku memang the greatest hari ni...hahaha! selamat tidur,itu yang terbaik

p/s - jangan bumbung runtuh time aku tido dah le


air pasang pagi
-alfiesyahril-

12 October 2010

selagi ada waktu

selagi ada rindu

biar beribu waktu

ingin aku bertemu....


terima kasih kepada rakan2 yang datang ke konvo aku hari tu,heheh!

30 September 2010

monolog

aku hilang punca buat seketika....biar inspirasi tu datang kembali

bila?

dimana?

sesuatu?

time can tell,but it is just for a while...  not to be vanished, but to take a short break, but it is not a break actually, just searching for .... still i dont know what i'm searching...DAMN!




"sometimes, we need some times"

-alfiesyahril-

19 September 2010

telemovie di kaca televisi sempena aidilfitri

aku lihat satu cerita,tajuknya 'nyawaku di tali gantung'.....

aku pun setelah selesai menonton, terdetik dalam hati aku " masih ada lagi cerita melayu yang memberi kesan melalui lakonan,walaupun hanya sebuah cerita biasa"

kepada pelakon2 yang rasa diri tu dah gah di persada 'SENI' tanah air kononnya, anda masih belum hebat di pentas sendiri lagi

p/s ; kepada MAYSOR RON (bukan nama sebenar) g  jual kopi je la,haha


lantai t. pinkie
-alfiesyahril-

18 September 2010

 
 
KISS - Forever 
 
I gotta tell you what I'm feelin' inside, I could lie to myself, but it's true 
There's no denying when I look in your eyes, girl I'm out of my head over you 
I lived so long believin' all love is blind 
But everything about you is tellin' me this time 

Chorus: 
It's forever, this time I know and there's no doubt in my mind 
Forever, until my life is thru, girl I'll be lovin' you forever 

I hear the echo of a promise I made 
When you're strong you can stand on your own 
But those words grow distant as I look at your face 
No, I don't wanna go it alone 
I never thought I'd lay my heart on the line 
But everything about you is tellin' me this time 
 
 yeah! 

I see my future when I look in your eyes 
It took your love to make my heart come alive 
Cos I lived my life believin' all love is blind 
But everything about you is tellin' me this time 
video

11 September 2010

the making of....lemang

so, di atas permintaan yang mencurah2 drpd peminat semua, aku pun dengan rendah hati dan sedikit eksyen menunjukkan cara pembakaran lemang yang berlaku di rumah aku tanpa disedari oleh pihak berkuasa,haha!
first skali adalah,kau orang kene la g beli beras pulut dengan santan, kalo nak pakai susu cair gantikan santan pun boleh,tapi tak pernah dibuat orang la tu kan,eh! ko jgn merepek boleh tak?

ok,lepas tu, g la cari kayu api, dan kemudian hidupkanlah api dengan sepenuh perasaan (AMARAN : api berbahaya untuk kesihatan,jangan nyalakan di kilang mercun, just try this at home ,hehe!) btw, yang baju biru tu  adik aku yg no. 4, nama dia pian

ha! yang ini penting. untuk memastikan api tersebut sentiasa dalam keadaan steady dan rugged,kipaskan selalu dengan postur badan yang betul tanpa mengenepikan nilai2 sosial yang ada dlm diri (merepek lagi)

ok,ni part yang agak penting jugak, iaitu memasukkan daun pisang ke dalam buluh yang telah siap dibasuh...nampak tak pelepah pisang yang dah takde daun tu? ha, batang pelepah tu dipotong kat tengah,untuk diselitkan daun pisang,kemudian digulung kecil supaya mudah dimasukkan ke dalam buluh. tapi gambat di atas bukan pelepah pisang, kami gunakan batang daun kesum supaya ianya nampak rare dan limited sikit.

p/s; sebelah aku tu aiman,adik2nd last aku

sementelahan itu,dalm masa yang sama, mak aku memasak santan di dapur,dalam kadar kepanasan yang sekata,tanpa mempengaruhi kadar pemanasan global. letak daun pandan sedikit untuk keharuman dalm masakn ye puan2

dengan kepakaran yang ada,ayah aku memasukkan santan ke dalam besenberisi beras pulut yang sudah dibasuh,dan digaulkan sehingga ianya sebati, lihatlah betapa terserlahnya kepakaran ayah aku di sini (ayat bodek,hehe!)


kami di luar....masih meneruskan kerja memasukkan daun tadi, heheh!yang baju merah tu anis,adik bongsu aku

akhirnya,setelah beras pulut sudah digaul dengan santan, bawa ke luar rumah untuk upacara pengisian beras dalam buluh berlangsung,hahaha! aiman ni tersengih pulok,senyum kambing dengan posing mengarut


ni aina,adik aku yg 3rd last,saje je nak interframe, tiada kene mengena ye step ni dalam pembuatan lemang,hahaha!


ni adalah cara memasukkan beras. sengetkan buluh tu sket, supaya beras tu dapat slide sampai ke bawah,bila dah penuh sampai atas,hendak dengan kadar kekerasan paling minima untuk memadatkan beras dalam lemang,jangan hentak banyak2,sket2 je,kalo padat sangat tak masak lemak kau orang,aku tak tau...

setelah lemang siap diisi, jadi letakkan lemang2 tersebut di atas para yang dibuat di atas api yang telah dikawal tahap pembakarannya, pastikan api tu jangan besar sangat,kau orang bukan nak bakar rumah orang,nak bakar lemang je pun

last,tapi bukan yang penghabisan, adalah menjaga lemang time bakar...leceh jugak la,mau makan berjam...so kalau  nak tau lebih lanjut,raya haji ni konpem aku bakar lemang lagi,so boleh la dtg tgk aku bakar,hehe!  ok la, selamat menyambut syawal dengan gembira...happy eid mubarak




kelapa-santan
-alfiesyahril-

07 September 2010

sehari sebelum lebaran bermula

keje jegemaran aku time nak raye,....

.....masukkan beras dalam buluh, hehehe!

memang tiap2 tahun,inilah agenda aku sebelum tibanya syawal.... gembira, suasan yang terbit...dengan gelak tawa saudara mara di kampung menjadikan aktiviti ini sesuatu yang menyeronokkan untuk dilakukan bersama....aku harap tahun ni akan seperti tahun yang sudah,kerana di tempatku, seri hari raya itu masih terang sinarnya



unauthorized stealer
-alfiesyahril-

30 August 2010

perkara kecil yang tak dijangka besar maknanya

siapa sangka kan....walaupun diberi emas permata, wang berjuta-juta sekalipun, ianya takkan sama dengan sesuatu yang ikhlas, datang dari hati.... besar nilainya tidak terperi,apabila ianya betul2 memenuhi apa yang hati itu kehendaki..

air tangan yang membuatnya dengan jerih perih kesusahan,walaupun tidak seenak yang dijual ,namun terasa menusuk ke jiwa,rasa,sifatnya, apabila keikhlasan berada di situ...





terima kasih....terima kasih untuk segalanya....



alfiesyahril

26 August 2010

Tidak mungkin kuberpaling lagi
Salah sangka yang direncanakan
Gelora melanda
Adalah dendammu
Setelah diriku
Tak mampu menjadi milikmu

Cukup sudah hati berdarah
Usah ditambah cerita yang sudah
Di mana kekasihmu
Yang pernah kau sanjungi
Mengapa pula padaku
Menjadi pelepas ceritamu
Dan jua sepimu

Usah menabur budi
Mengharapkan simpati
Sedangkan kau menitip
Cemburu iri hati

Tak mungkin kuberpaling
Padamu yang meracuni
Rimbunan kasihku
Sehingga berguguran
Kelopak cinta kita
Kerana mu tak lagi mengerti hatiku

Sehingga berguguran
Kelopak cinta kita
Kerana fitnahmu
Walau segunung sesalmu
Tak mungkin kukembali
Cukuplah sekali
Kejelekanmu
Menggamit pilu

Tidak mungkin kumaafkan lagi
Salah sangka yang direncanakan
Adalah dendammu
Setelah diriku
Tak mampu menjadi milikmu
Sepenuhnya

lagu: tak mungkin berpaling
kumpulan : slam


~~~aku terlayan lagu ni tadi, ada relevennya aku postkan lagu ni kat sini,heheh!

23 August 2010

free thinkers are dangerous!

free thinkers dah menjadi kebimbangan sejagat sejak sekian lama


BANGSAT!

itu satu perkataan je yang dapat aku luahkan dari mulut aku. walaupun tak berapa elok di bulan yang mulia ini,tapi rasa terpanggil untuk aku memasukkan entri baru,yag bagi aku amat relevan dan tidak wajar dipandang enteng....kesucian agama islam itu wjar dijaga, walaupun aku ini teruk dalam banyak hal jugak,tapi bagi perkara yang membabitkan pegangan aku,dan juga pedoman aku,aku tak wajar untuk berdiam diri.....

laman sosial yang semakin sial aku tgk,fb ni betul2 membuatkan aku menggeleng kepala dalam skala yang jarang aku lepasi,sebab dalam sesuatu perkara,ada limitationnye,betul tak? (betol3!) setakat ni, 2 orang aku dah tgk, si cina singapore dengan sorg anak melayu kita sendiri nama salleh g. samsa, dalam blog beliau bintangkertas.blogspot.com.. gambar2 aku tgk kat fb kawan dia,real mokujin dgn tuan haji gapur,dengan bertatooo,siap minum arak lagi...lagi dahsyat daripada aku yang kejenye headbanging dengar lagu metallica ni.... satu pemikiran yang sangat radikal bagi aku ( aku pun berfikiran begitu,sangat radikal) apabila makhluk itu mempersoalkan mengenai mengapa perlu berpuasa, sedangkan dia tidak percaya pada apa itu tuhan,dan kenapa perlu menahan lapar hanya untuk mengikut kehendak agama yang mak bapak dia anuti.. pergh!budak ni memang takde insuran kat akhirat kot, mempersoalkan sesuatu yang telah termaktub dalam kitab suci kita sendiri...

kalau budak tu terbaca la blog aku ni (kalau la dia xnak baca,pedulik hape aku).. aku ingin ingatkan dia dengan satu pernyataan yang simple je, sesuatu yang wujud secara fizikal ini,ada penciptanya,dan pada penciptanya itu kita patuh,kerana pencipta itu tahu apa yang  diciptakannya....ingat tu je. bila dia mempersoalkan berkaitan dengan puasa,adakah dia paham tentang konsep puasa itu sendiri, kenapa kita perlu menahan lapar,sepanjang hari...aku tak berani nak ulas di sini,kerana aku pun bukan orang yang pandai,namun aku masih berpegang kepada kepercayaan aku kepada yang maha esa, dan mencuba sesuatu yang dPt memperbaiki diri aku,sejajar dengan peningkatan usia aku....dan juga perkembangan minda aku... free thinkers ini sangat berbahaya...apakah dia lupa pada meta fizik? pada kejadian alam yang tak terjangkau pemikiran kita untuk menyelongkari kesemuanya... jika dia berani berkata pasal punk rock menyelamatkan hidupnya,aku boleh katakan,aku dah dengar thrash metal semasa dia masih menetek dengan mak dia lagi, NAH! hambik kau! ni yang jadi apabila pendidikan islam dipandang remeh oleh masyarakat...

aku tak dapat bayangkan apa akan jadi pada masa akan datang.... aku hanya dapat berdoa semoga keluargaku dan rakan taulanku dipelihara imannya daripada disesatkan...

semoga bulan ramadhan ini diberkati...Amiin..


p/s : SOAD ade ckp dlm lagu dia, "free thinkers are dangerous"



minum kopi o panas mlm2 ni sedap jugak kan?


In Islam we trust
-alfiesyahril-
lidah setajam pisau...
walaupun hati selembut baldu,seputih kertas..
darah merah mengalir mencemar duli...
gengam bara api hingga sampai jadi abu,
membujur lalu melintang patah...
namun sesal dulu pendapatan,sesal kemudian tidak berguna...
4 jam je lagi....


sape suruh tak sahur , kan skrg dah merapu bukan2



selamat berpuasa>>>>>

20 August 2010

jari mulai kejang,atau ko nak kene terajang?

lame aku tak singah sini,macam dianak-tirikan pulak aku rase blog aku ni,tapi tu lah dia...aku nak  bgtau,kurang dah tahap penulisan aku ni,dah tumpul minda,sebab kurang pengasahan dengan fenomena yang biasa aku coret..so...mcm ni lah...kemana akan dipergikan... pergh! ape aku merepek ni....

???????

10 August 2010

12 purnama sudah berlalu

blog aku dah berusia setahun.....selamat hari jadi blog aku,hehehe!

'all my feelings,and all my thought had been presented in this medium...the way it is written,and the way it affect the readers show the how do i feel,and how do i take something beyond my power...sometimes i feel like i'm totally lost in this world,and there is no hope for me to get back what i had achieved before...but slowly it became clear,and the path appeared right before my eyes...t is whether i have the courage to go the distance,or turn back, facing the same way that i used to live before...it is a matter of hope...happy birthday, running with the wind...and still i am...running with the same wind....'

                                                                                                                                 -alfiesyahril-

02 August 2010

trip to pulau mutiara

che mat ada ajak aku datang hari tu, dia suruh ajak membe2 len, sape yang nak g...kabor ke keh ye?

30 July 2010

kehilangan...the entry

sadness,fear,happy,laughter...it is about life

...as far as eyes can see, the purpose of life is just not right this time...whether i'm doing something wrong, or am i doing something stupid,it is still unanswered..aku rasa aku dah semakin jauh dengan tujuan aku mewujudkan blog ni...dulu aku sentiasa bercerita pasal kehidupan,kesedihan...dan banyak perkara yang aku sendiri ulitkan diri aku sebagai satu motivasi untuk menguatkan lagi langkah aku untuk berkayuh di alam realiti..walaupun aku sedar kebanyakan perkara yang hendak aku lakukan hanya dongengan di alam mimpi semata2.... tapi dewasa ini, aku banyak lari dari norma kebiasaan aku...

adakah aku dah berubah sepenuhnya?  

ataupun aku sudah boleh melupakan waktu2 silam aku dahulu?

aku mempunyai satu sifat yang sangat keji, yang aku mungkin tak mahu ceritakan di sini.... aku kenal siapa aku...aku tahu setiap gerak-geri yang aku lakukan...aku tahu tahap yang mampu aku capai apabila aku betul2 memasang tekad..

  "  The wind may flow with you my friend...it always walk with you wherever you go, but as long as you trust the wind to go with you,it will never disappoint you, and it will never betray you... but the obstacle in front of you...the wrong path that you choose...and the royalty that you put between you and the wind, sometimes questioning the friendship between the you,and the wind.... from the experience that i have gained, never betray that trust.... don't ever betray it....never ever... or the feelings that you will get is....the regret"


song of despair
-alfiesyahril-

kehilangan...

nanti aku post dia punye entry...

29 July 2010

desperate or desperado?

bunyi macam sama, tapi lain beb, desperate ni terdesak dalam bahasa inggerisnye, desperado ni ala2 antonio banderas la, dare-devil punye.... so...ape yang aku maksudkan kat sini? pencarian takkan bermula kalau masih mencari langkah, pencarian takkan menjadi kalau masih mencari rentak, dan pencarian takkan berakhir kalau masih teragak2 agak... rhyme ni bukan biasa2, ini LUAR BIASA... wa cakap sama lu la beb...ni otak gua yang cakap, gua cuma terjemahkan je,...

lu tak paham?

lu tak cukup rock lagi tu geng,heheh!



speak the silence so loud
-alfiesyahril-

23 July 2010

to whom it may concern

assalamualaikum...selamat pagi, skrg pukul tiga pagi, so tak banayak aku nak tulis, cuma nak inform pada rakan2 yang tak tau, aku dah terminate account fb aku, so memang aku tak ade lagi dalam arena muka buku dasawarsa sekarang ni...kepada rakan2,tiada sebarang niat atau agenda aku buat mcm tu,bukan sebab aku nak putuskan kawan,atau aku nak lari dari sesuatu, tapi atas dasar pandang ke timur yang disarankan tun dr. mahathir ( alasan ni ok kot) ....

kadang2 manusia perlu meninggalkan sesuatu untuk mencapai satu tahap yang baharu

kadang2, manusia perlu berani ke hadapan untuk mengelak diri sendiri ketinggalan

dan kadang2, kematangan seseorang tu akan datang dengan cara yang tak dijangka

selamat pagi semua,esok aku balik lipis,nak kene tido cukup...maafkan aku kawan2, nanti kite jumpa lagi di lain hari

kadang2, fermentasi dalam minda perlu jugak dinyahtoksikkan,betul tak?


(aku pun tak tau la pasal fb ni,kadang2 aku berubah fikiran,so aku activate balik, tu la pasal....)


fandeiyan okultika hymnology
-alfiesyahril-

21 July 2010

headbangers kembali!

aku baru lepas beli cd xpdc baru... track first dah buat aku hangguk kepala macam kipas helikopter airwolf.... and aku rase sepanjang minggu ni memang xpdc jadi lagu tema aku je la ni....nostalgik kenangan darjah 4 kembali...ni pun sambil post entry ni pun,lagu xpdc jadi muzik latar,bagi mood tu naik sket, baru ada kick! hahaha! walaupun orang kate sekarang ni zaman lagu indie...aku dah tak boleh buat ape dah beb, jiwa gua dah lekat kat metal,...... KASI PECAH ITU KEPALA! hahaha!

at last, after almost 12 years of separation,they're back,bringing the old metal back to where it should be



buat bonda tersayang di kampung halaman, maafkan anakmu ini, kerana tak berubah2 lagi, asyik dengar lagu rock je dari kecik...n kepada ayahanda aku di KL, lagu menghalau babi ini susah benor nak ditinggalkan,heheh!


sanasinisamasaja
-alfiesyahril-

15 July 2010

wanita....dari kaca mata seorang lelaki

banyak kali jugak aku terfikir pasal perkara ni...apa yang ada pada pendapat seorang perempuan tentang seorang lelaki? sebab pandangan bagi kaum perempuan ni aku yakin memang berlainan sekali dengan pandangan kaum lelaki....

so...terdapat beberapa persoalan mengenai apa yang tersirat dalam minda permpuan ni mengenai lelaki, ni semua pendapat aku,jadi aku terbitkan persoalan ini untuk kaum wanita perbetulkan apabila terdapat sebarang cacat celanya...

first skali...apabila lelaki ni mengusik perempuan, adakah perempuan tu jual mahal ataupun memang dia tak suka kat laki tu apabila dia buat donno je...tu persoalan pertama aku, n pendapat aku pulak, perempuan ni mesti suke dalam diam2 tapi malu untuk meluahkan apa yang ada dalam hati mereka,sebab perempuan ni penuh dengan kelembutan dalam setiap geraklakunya...(perempuan only,tidak termasuk pengkid)

secondly....apbila satu group perempuan tengah berborak2, n then sorg lelaki idaman malaya lalu...topik yang dibincangkan mereka adalah?....tu yang masih menjadi misteri, aku sampai sekarang tak paham lagi apa yang dia orang borakkan...sebab dalam pemerhatian aku,lepas si lelaki idaman malaya tu berlalu, mesti mata mereka mengekori langkah lelaki idaman malaya tu, sambil kedengaran la tawa kecil dan usik gurau... tapi ni andaian aku je

thirdly....susah nak tgk kemarahan yang hakiki ni terpacul daripada seorang wanita ni... tapi apabila dia menunjukkan kegarangannya di khalayak ramai,adakah betul dia marah ataupun untuk menutup kelemahannya yang hakiki,iaitu lelaki? still the questions unsolved....

setakat ni,tu yang aku terpikir,sama ada betul atau tak, itu cuma andaian secara serkap jarang yang aku buat...kalo betul,memang best la kirenye aku ni,hahahaha! (up sket!)



more than meet the eye
-alfiesyahril-

11 July 2010

anak kecil main api....

WARISAN

Anak kecil main api
Terbakar hatinya yang sepi
Air mata darah bercampur keringat
Bumi dipijak milik orang

Nenek moyang kaya raya
Tergadai seluruh harta benda
Akibat sengketa sesamalah kita
Cinta lenyap diarus zaman

Indahnya bumi kita ini
Warisan berkurun lamanya
Hasil mengalir ketangan yang lain
Peribumi merintih sendiri

Masa depan sungguh kelam
Kan lenyap peristiwa semalam
Tertutuplah hati terkunci mati
Maruah peribadi dah hilang

Kini kita cuma tinggal kuasa
Yang akan menentukan bangsa
Bersatulah hati bersama berbakti
Pulih kembali harga diri

Kita sudah tiada masa
Majulah dengan maha perkasa
Janganlah terlalai teruskan usaha
MELAYUKAN GAGAH DI NUSANTARA




setelah diamati bait-bait kata pada lagu ini, hati aku tersentuh,bukan kerana prejudis, tapi mengenangkan akan bangsa aku sendiri... lagu ini ditulis sekitar tahun 80-an, namun kesedaran tentang martabat bangsa masih jauh aku lihat pada bangsa aku sendiri.. kepada golongan politikus usang yang masih berdebat tanpa hujung pangkal mengenai kepentingan politik masing2 , renungkanlah lagu ini,dan luangkan masa untuk memperlihat sendiri apa yang telah anda lakukan pada bangsa anda sendiri.hentikan membuka pekung bangsa sendiri,tohmahan dan maki keji itu semua... kita yang mendokong siapa diri kita... melayukan gagah di nusantara..bangkitlah


aku melayu...dulu,kini dan selamanya
-alfiesyahril-

09 July 2010

alfiesyahril anewar bin ahmad

aku = awang thrasher!

kenapa sesuatu itu masih difikirkan lagi

setelah segalanya aku rasa telah diselesaikan dengan sebaik mungkin,kenapa sekarang masih lagi aku mencari ....setelah apa yang berlaku dijadikan pedoman,kenapa aku tetap mencari penyelesaian kepada masalah yang tidak timbul... setelah masa semakin menginjak,kenapa  aku rasa seperti aku masih di hari semalam... setelah aku mengecap sesuatu, kenapa aku seperti orang yang kehilangan arah lagi.... setelah tiada perkara yang ingin aku luahkan, kenapa sekarang aku masih lagi menulis di sini.... aku masih lagi meniti bait2 perkataan yang aku ungkapkan, walaupun perjalanan mengikut arah peredaran bayu ini aku rasa sudah tidak relevan lagi,namun  setiap kali itu juga sayup2 bayu ini masih mengajakku melayani dan menghayati apa yang aku pegang sebagai prinsip aku... iaitu apa yang aku pertahankan ,kerana dengan prinsip inilah aku adalah aku....

aku akan sentiasa dibayangi dengan peristiwa semalam...


masa dan ketika
-alfiesyahril-

04 July 2010

setelah aku berpijak pada satu paksi yang aku sendiri sangsi...

persoalan yang senantiasa bermain di fikiran aku,

-apakah apa yang aku lakukan ini sesuatu yang aku inginkan, dan adakah aku hanya bersandiwara dan berdusta dengan diri aku sendiri?

persolan ini sentiasa berada jauh di sanubari aku, dan masih belum terungkai satu persatu apa yang aku inginkan... aku masih insan polos seperti dahulu,belum tahu bila mentari kan muncul tiba, harapan bagi aku hanyalah untuk menipu,dan mengiyakan sesuatu yang belum pasti...pencarian aku masih belum berakhir, pencarian untuk mencari ketenangan yang abadi....

bagasidiomycetes
-alfiesyahril-

23 June 2010

4 penjuru , 4 tembok batu yang kini sepi dan menghilang...

guilty as charged....dari tirai besi

penjara pudu, satu nama yang cukup gah dahulu kerana menempatkan banduan2 yang terkenal dengan kesalahan berat serta tokoh2 politik juga pernah menjadi sang penghuninya, namun semua itu hanya tinggal sebagai satu memoriam dalam kehidupan kita rakyat malaysia setelah penjara ini dirobohkan untuk memberi laluan kepada pembangunan yang boleh diertikan kejam dalam membunuh sesuatu memoir....

serba sedikit mengenai sejarah penjara pudu atau dahulunya dikenali sebagai pudu goal terletak di jalan hang tuah mula dibina pada tahun 1891 di atas tanah seluas 10 hektar. pembinaan penjara tersebut telah dibuat secara berperingkat dan telah siap sepenuhnya pada tahun 1895.sebelum bangunan utama penempatan banduan siap dibina, lima buah bangunan sementara telah dibina bagi menempatkan banduan-banduan yang menjalankan kerja-kerja pembinaan. Bangunan tersebut telah dibina dalam kawasan tembok penjara. bangunan penempatan utama telah mula dibina pada bulan November, 1891 dan siap pada bulan Mac, 1892. Bangunan penempatan utama ini mengandungi 240 bilik menyerupai penjara kandy di Bogambia iaitu berbentuk X dan dibina setinggi tiga tingkat. Setiap blok dipisahkan oleh pintu pagar yang berkunci. (www.prison.gov.my)

perkara menarik yang  menjadi kebanggaan kita adalah lukisan mural di sekeliling penjara pudu yang merupakan lukisan terpanjang di dunia, dan sudah termaktub ke dalam Guinness book of record. 

peristiwa yang tidak dapat dilupakan dalam memoir penjara pudu adalah drama penahanan tebusan di penjara pudu pada 17 Oktober 1986,tahun aku lahir pulak tu kan? . enam orang banduan yang diketuai Jimmy Chua telah menahan Dr. Radzi Jaafar & pembantu makmal, Encik Abdul Aziz Abdul Majid sebagai tebusan sewaktu kedua-duanya merawat banduan di penjara itu. peristiwa itu berlangsung selama lima hari sebelum pasukan polis menggempur bagi menyelamatkan tebusan. operasi itu berjaya kerana tidak melibatkan sebarang tembakan & selesai dalam beberapa minit sahaja.

penjara pudu pada tahun 1896

namun itu semua hanya tinggal sebagai memori kepada kita rakyat malaysia,sudah berapa banyak bangunan bersejarah terpaksa dikorbankan atas nama PEMBANGUNAN..pembangunan yang tidak akan ada kesudahan...apa ertinya jika ada pembangunan jika kita masih lagi dengan mentaliti kelas tiga ,seperti yang selalu di ungkap oleh ayah aku tentang masyarakat malaysia.... pembangunan hanya di mata, tapi mentaliti masih di takuk yang lama, perbalahan , dengki khianat, rasuah, masih berlaku dengan sewenangnya... jika kita mempunyai mentaliti orang bertamadun dan intelek, rasanya pihak berkuasa tidak perlu bersusah payah dalam membanteras segala gejala yang berlaku, dan mungkin juga penjara tidak wajar diwujudkan, supaya pada masa akan datang, penjara ini tidak menerima nasib yang sama seperti penjara pudu yang menjadi mangsa kezaliman entiti yang bernama pembangunan.... 


mangsa arus permodenan...kini tinggal kenangan



 in memory 1895 - 2010
-alfiesyahril-

sekadar satu peringatan

-basuh baju untuk seminggu
-rokok dah nak habis stock, g beli peter stuyvesant
-minyak hitam moto nak kene tukar
- mlm ni masak kari pun orait gak
-g lepak kedai midin la
-hujung minggu g kawen che ros


so ,hari ni aku ponteng le keje,hahah!

playing truant
-alfiesyahril-

19 June 2010

seorang kawan yang masih mencari

dulu time diploma,aku kenal dia masa kem hutan,perangai nak rugged je,tak padan dengan kecik,tapi we can get along easily, sebab dia ni senang nak masuk kepale sket. dia ada kawan baik, yang belakon cite oddy and the goblockers tu, eh silap, oggy and the cockroaches,hehehe! lepas diploma,dia sambung belajar ke utara,aku tak tau la ape yang best sangat kat sana,sampai jauh benor dia merantau, mungkin mencari cinta agaknya....hari tu, dia sms aku, bosan mungkin, tapi rindu la tu...ek eleh!bukan aku tak tau,tapi cover2 malu...atau mungkin dia masih nak meminang aku dengan 40 sen yang dia hutang hari tu? tu yang aku musykil sangat... tapi semua nya terjawab setelah dia menceritakan kebosanan tanpa melakukan sebarang aktiviti bermanfaat untuk nusa dan bangsa di sana, jadi aku mencadangkan dia menulis sebuah entri bertemakan aku,sekadar satu gurauan,tapi aku tak jangka ianya akan bertukar menjadi satu realiti yang not so bad,ni yang terasa diri best tibe2 nih, hnnnnss!hnnss!hnnnss! kembang kuncup idung ni,tapi kene cover la,hehehe! best jugak ye,idea aku yang spontaneous tu pun boleh digunapakai kan...

yang penting,member aku ni dah jumpa apa yang dicarinya.....untuk menghilangkan bosan la!

oh ya! sebelum tu,ni sulit,jgn bgtau budak kecik tu...shhhhhhh!



sinonim nama band ni dengan nama dia kan? orang cakap la,aku tak cakap pun, hehe!



and out come the wolves
-
alfiesyahril-

16 June 2010

the wind still running on and on

aku masih melihat ke langit, tapi apa yang aku nampak,jauh menembusi langit tu... semacam tiada sempadan dalam ruang pandangan aku.... nampaknya aku masih merenung,dan termenung...

15 June 2010

syurga di hujung jarum

Susila yang tersipu
Memandang lagak lucu
Menyorok malu disebalik debu
Rangka-rangka merangkak
Ingin menjadi sampah
Mencipta syurga dikaki neraka

Seorang iblis tersenyum
Membelai lembut jiwamu
Menyambut cinta dimulut neraka
Terbentang hamparan dunia
Dari sisa neraka
Bayangan diri disejadah hati

Iblis menghulur mimpi
Indahnya..neraka
Syurga akan kuberi
Bersama…derita

Syurga dihujung jarum
Iblis bangga tersenyum
Jeritan dijiwa yang kian kosong



SYJ/Sofea
-alfiesyahril-

08 June 2010

ke mana hilangnya gemilang filem melayu?






sesetengah daripada kau orang mungkin mengetahui cerita ini kan,dan ada yang masih terpinga2 akan ape kejadah cite ini pernah wujud di bumi malaya ni satu masa dahulu? tu bukan persoalan,dan tu bukan permasalahan utamanya,tapi apa yang aku ingin katakan di sini, filem ini betul2 mengangkat apa yang dikatakan sebagai industri perfileman melayu

sekarang, industri filem memang nampak berkembang secara lahirnya,dan kita dapat melihat lambakan filem2 kita yang akan ditayangkan di pawagam, seperti pesta untuk berlumba2 mengeluarkan filem yang menjadi kegilaan ramai,tapi apa yang gila pun aku tak tahu, melalui apa yang aku lihat,trend sekarang untuk filem melayu

i) seram
ii) cinta (ni dah lama dah ni,cuma love story skrg ni sangat 'menjengkelkan' )
iii) komedi murahan
iv) gay (paling baru,bodo punye penerbit)

lagi satu,kalau dari perspektif pelakon pulak, kita lihat pada pelakon pompuan ; lakonan sangat2 kaku, menjerit melalak tak tentu hala macam kena histeria,walaupun plot cite tu menggambarkan dia marah anak dia, penghayatan = zero! mana dia pelakon2 sehebat noor kumalasari, yang begitu berkesan membawakan watak, ogy ahmad daud...mana lagi yang boleh melakonkan watak antagonis seperti normadiah...kemana menghilang semuanya...

pelakon lelaki juga tak mudah, badan mesti nak ketak2, muke mesti nak macho... tapi bile berlakon watak yang perlu sedih sikit je,menagus bagai nak rak, aku gelakje la pelakon sekarang, sangat bangang menghayati watak, kenapa mereka tak boleh jadi seperti Jins samsudin, kenapa tiada lagi aktor yang berbakat seperti nasir bilal khan di layar perak, ( nasir bilal pun tak berlakon filem lagi), mana perginya crook tersohor seperti salleh kamil ,kita tak impikan aktor ini dapat menandingi p.ramlee, tapi sekurang2nya,tunjukkan sesuatu yang boleh memberi kesan pada jiwa penonton.

aku mulai rasa bosan untuk ke panggung, setelah menonton cereka legenda budak setan tempoh hari, aku sungguh kecewa dengan plot yang lintang pukang, serta kakunya lakonan lisa surihani...farid kamil....hmmm,ok la lu...2 out of 10 untuk cite tersebut,...namun,aku mendengar pengarah tersohor, u-wei hj. shaari sudah memulakan penggambaran filem hanyut, dan aku harap filem tersebut dapat menandingi filem Jogho,Kaki bakar seperti yang diarahkannya dahulu.... aku harap filem ni akan seangkatan dengan filem Abang, Esok Masih ada, azizah the legend, dan era jalan ampas...amin.

jangan bunuh filem melayu...

kembara seniman jalanan
-alfiesyahril-